737 Bourke Street

Client

Equiset Constructions

Address

737 Bourke Street, Docklands
View map

Status

Complete

The cement alternative proves its adaptability once again in this project.

Equiset Constructions came to us with a challenge: find a way to create a sculpted seat at the bottom of the 737 Bourke Street office building that encourages transforms an open space into a secluded oasis. Of course we knew that glass reinforced concrete was the answer due to its versatility.

How we answered the brief

The client wanted a fluid and organic concrete structure that offered intimacy for individuals, despite being located in a public setting. We swapped our hard hats for creative ones and constructed an abstract shape that blurred the lines between seat, wall, barrier and connector. Using glass reinforced concrete, we successfully maintained a relationship between the old and the new, while providing for occasional crowds from nearby Ethihad Stadium. In 2009, the project received a Commendation in CCAA Public Domain Awards.

How and why GRC was used

GRC had to be used because of its unrivaled flexibility. GRC Environments created plaster moulds and laser cut steel frames to form the flowing shape, which will remain strong enough to withstand public use for decades to come thanks to GRFC’s nature as a durable concrete alternative.

The team involved

  • Steve Fennell

    Managing Director

  • Gino Giacobbe

    Director

  • Sam Dawes

    Boiler Maker

  • Luke Giacobbe

    Robot Guru

Our principals have worked in the building industry since 1995 and are leaders in GRC/GFRC use in Australia. Meet the crew

Our project partners

Thanks to our partners, F2 Architecture for their help in this project.