Airlie Bank Lane

Client

Neometro

Address

20 Airlie Bank Lane, South Yarra
View map

Status

Complete

GRC Environments was approached to create a practical and beautiful structure on the outside of a South Yarra residence.

The glass reinforced concrete applied in this project exemplifies how the material can be used to rethink architectural design while withstanding the test of time.

How we answered the brief

McAllister Alcock Architects had designed a frame to go on the outside of a South Yarra residence that would provide shade, let air flow through and not gain a reputation as a local eyesore. GRC Environments brought it to life with GRFC, creating 18 lattice-style screens in total. The screens add to the design of the development rather than detract from it and over time will be blanketed in vines. Given that glass reinforced cement is extremely durable, the frames will be able to withstand wear from attached greenery and extreme weather conditions.

How and why GRC was used

GRC Environments constructed a plaster model of the frames and cast a fiberglass mould from it. Timber, which is often used in jobs like this, would have eventually rotted and been replaced, but GRC will last in all weather conditions. Even without the vines fully grown, it looks like the kind of place you’d want to live in – if we do say so ourselves.

The team involved

  • Steve Fennell

    Managing Director

  • Gino Giacobbe

    Director

  • Sam Dawes

    Boiler Maker

  • John Farley

    Mixer

  • Luke Giacobbe

    Robot Guru

  • Billy Nicholson

    Floor Manager

Our principals have worked in the building industry since 1995 and are leaders in GRC/GFRC use in Australia. Meet the crew

Our project partners

Thanks to our partners, McAllister Alcock Architects for their help in this project.