Hawthorn Residence

Client

Steve Fennell

Address

Private Residential

Status

Complete

Steve Fennell had already used glass reinforced concrete on his first house, so it was always going to happen again when he moved.

In this case GRC Environments used GRFC to turn an awkward space into a notable design feature, demonstrating one of many ways in which GRC can be artistically applied.

How we answered the brief

Steve’s goal was simple when designing his new place; he didn’t want the paneling in his house to be bland. With a corridor of panels running from the street to the front door and then through the house and back outside to the barbecue area, there was plenty to work with. Inspired by a wall at a local cafe that featured visible remnants of crawling vines, Steve had an idea. He decided to transfer the vine pattern onto his GRC panels to add another dimension to his home.

How and why GRC was used

Steve took a high-resolution photo of the wall and then made the vines line up with each other on top of the proposed GRC panels in Photoshop. Then we had a computer-cut sticker made to scale, applied it to a smooth cast of glass reinforced concrete and sandblasted the bejebus out of it. Finally, GRC Environments spent multiple days hunched over, peeling off the remaining bits of sticker. The result was worth the physiotherapy that followed.

The team involved

  • Steve Fennell

    Managing Director

  • Gino Giacobbe

    Director

  • Sam Dawes

    Boiler Maker

  • Paul Dennis

    Supervisor and Mould Maker

  • John Farley

    Mixer

  • Luke Giacobbe

    Robot Guru

  • Billy Nicholson

    Floor Manager

Our principals have worked in the building industry since 1995 and are leaders in GRC/GFRC use in Australia. Meet the crew

Our project partners

Thanks to our partners, Craig Rossetti Architects for their help in this project.